top of page

Sterilizace a dezinfekce nástrojů v naší zubní klinice: Záruka bezpečnosti a hygieny

Na naší zubní klinice je nejvyšší prioritou zajištění bezpečnosti a hygieny. Toho dosahujeme důkladným procesem sterilizace a dezinfekce nástrojů, který představujeme v našem novém videu. V tomto článku podrobněji popisujeme jednotlivé kroky našeho sterilizačního procesu.




1. Denní testování sterilizátorů

Každý den začínáme testováním správné funkce našich parních sterilizátorů. Provádíme kontrolu těsnosti komory a správné pronikavosti páry. Tyto testy jsou klíčové pro zajištění, že sterilizace proběhne správně a efektivně.


2. Chemická dezinfekce a příprava nástrojů

Před vlastní sterilizací nástroje podstoupí chemickou dezinfekci. Následuje mechanické čištění, oplach vodou a sušení. Tento proces zajistí, že nástroje jsou před sterilizací co nejčistější a zbaveny veškerých nečistot.


3. Setování a balení nástrojů

Po důkladném čištění a sušení nástroje setujeme a zatavujeme do sterilizačních obalů. Každý balíček je označen datem sterilizace, datem expirace a podpisem zodpovědného pracovníka.

4. Speciální ošetření a sterilizace kolének

Před sterilizací také ošetřujeme mechaniku a roztřikovací kanálky kolének. Kolenka poté zatavíme a spolu s ostatními nástroji vložíme do parního sterilizátoru.

5. Kontrola průniku páry a sterilizační proces

Přidáváme do sterilizátoru speciální testy simulující průnik páry do dutin nástrojů a chemické indikátory parní sterilizace. Tímto způsobem zajistíme, že sterilizace proběhne správně ve všech částech nástroje.


6. Udržování sterility

Sterilizační proces trvá přibližně hodinu a dosahuje teploty 134 stupňů Celsia po dobu 10 minut při tlaku 2,1 baru. Pro zachování sterility nástrojů po sterilizaci je klíčové správné skladování v čistém a suchém prostředí.


Závěr

Naše zubní klinika klade důraz na nejvyšší standardy v oblasti sterilizace a dezinfekce nástrojů. Tento proces je základem pro poskytování bezpečné a hygienické péče našim pacientům.


2 zobrazení0 komentářů
bottom of page